IJshaar

Vandaag extra vroeg op pad om in alle rust en donkerte een lange duurloop te doen. Gisteravond dacht ik nog aan een rondje Oosterbeek, maar de open heidevelden van het Rozendaalse Veld trokken me toch meer. Daarom ‘s ochtends vroeg alsnog besloten om op de bonnefooi een route van ongeveer 22 km in die richting te doen.

Nog weinig verkeer op zondagochtend half acht

Net na 7 uur de deur uit, zet ik voor de zekerheid toch mijn hoofdlamp op. Ergens voelt het toch nog ongemakkelijk en spannend om in het donker door het bos te gaan. Voor de zekerheid loop ik eerst een stuk langs de snelweg en de hoofdlamp is nog niet nodig. Als het begint te gloren aan de horizon, kom ik bij het begin van het Rozendaalse Veld. Toch even de lamp aan, omdat de gemeente (?) onlangs met groot materiaal het fietspad en naastgelegen zandpad aan gruzelementen heeft gereden. Na 50 meter ontvouwt zich een prachtig uitzicht. Heide met ochtendmist en een opkomende zon. Prachtig! Helaas kan mijn telefoon niet goed overweg met zulke licht/donker situaties, dus de sfeer is nauwelijks terug te zien in de foto’s.

Ochtendmist boven het Rozendaalse Veld.

Ik loop door over de hei en pak enigszins lukraak singletracks links en rechts. Plotseling zie ik een groep van ca. 7 herten. Ze zien mij ook en nadat ze me een paar tellen besluiteloos a

IJshaar

anstaren, kiezen ze het hazenpad. Net te snel voor een foto. Mijn ochtend kan al niet

meer stuk, maar verderop word ik getrakteerd op mijn eerste kennismaking met ijshaar! Een mooi natuurfenomeen, dat zelden gezien wordt….. Totdat ik, na enkele foto’s, opkijk en zie dat de bermen even verderop bezaaid liggen met ijshaar. Hmm….

De tijd begint een klein beetje te dringen, want zoonlief moet om 10 uur naar zwemles gebracht worden. Ik maak een bocht naar rechts en stippel in mijn hoofd grofweg de route uit die ik terug naar huis wil nemen. Met slechts een paar km meer op de teller dan gepland ben ik precies op tijd thuis voor een verfrissende douche en dan op naar zwemles!