Wisent wintertrail: door de drek

Op de laatste dag van het jaar heb ik voor de tweede maal de Wisent Wintertrail gelopen. Een heerlijk kleinschalig en weinig pretentieus loopje in Apeldoorn. Zonder tijdregistratie, zonder verzorging, maar met een keurig uitgezet parcours en snert en oliebollen na afloop.

Vorig jaar ontdekt en ook dit jaar was ik weer van de partij. De afstand zou 23 km zijn, maar de vorige keer kwam ik op iets meer dan 24 en ditmaal op 21. Gemiddeld genomen redelijk goed dus.

‘s Morgens op oudjaarsdag naar Apeldoorn gereden. Startnummer ophalen (iedereen loopt met nummer 2017), kopje koffie en kijken waar Dafne en Hans blijven. De afspraak was dat ik samen met Hans rustig die 23 km zou doen; Dafne volgt op haar eigen tempo. Maar ik zie wel Dafne, maar geen Hans. ‘Voel me niet lekker’ (gisteren wel uit eten met drank erbij… hmm..) Nou ja, dan zelf lekker genieten.

Start vanaf een voetbalveld

Het parcours is hier en daar wat gewijzigd, maar het kronkelt nog steeds lekker door het Ordenbos en op drie vierkante kilometer leggen we allemaal die halve marathon af. Door de blubber, dat wel! Mijn hemel wat was het modderig. Gelukkig steeg de temperatuur al tot zo’n 11 graden waardoor een korte broek en t-shirt prima konden. Na afloop sokken en schoenen in een vuilniszak en de benen afspoelen en huppakee.

Het is niet dat ik nu zo’n ervaren trailatleet ben (integendeel), maar ik vond het wel hilarisch op te zien wat menig deelnemer op z’n rug meesjouwde. Rugzakken zo groot als boodschappentassen. Ga je onderweg kamperen ofzo?! Ja, er was geen verzorging onderweg, maar hallo, het zijn ook maar 23 km’s! Een beetje water, misschien een reep of banaan mee en gaan. Nou goed, de route ging zoals gezegd door het relatief kleine Ordenbos en leverde na afloop volgens Su

Even fotootje bij de eerste uitkijktoren.

unto 271 D+ op. Veel kleine heuveltjes en de organisatie heeft daarnaast slim gebruik gemaakt van enkele klimmetjes nabij de Apenheul. Van uitkijktoren naar uitkijktoren gingen. Over trappetjes en keurig geharkte grasvelden.

Het was heel modderig en ook flink veel omgevallen bomen en takken met opstoppingen en wandelen tot gevolg.

In mijn beleving was deze wintertrail vorig jaar leuker. Toch heb ik er weer van genoten om zo het jaar af te sluiten. Eind december ben ik zeer waarschijnlijk weer van de partij.